GÁZ - VÍZ - FŰTÉS

Gáz-, víz-, fűtésszereléssel kapcsolatos témák boncolgatása. Újdonságok. Aktualitások. Vélemények. Akciók. Kérdés feltehető: info@gazvizfutes.hu

Friss topikok

Linkblog

Radiátor csere, de hogyan méretezzünk?

2011.04.12. 21:37 :: tanácsadók

Sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy milyen méretű radiátorra van szükségünk bizonyos helyiségekben, amikor régi radiátorunkat szeretnénk lecserélni.

Természetesen az a legjobb megoldás, ha szakember segítségét kérjük, de vannak helyzetek, amikor saját magunknak kell ezt a feladatot megoldanunk. Ebben az esetben mi is ki tudjuk számolni, hogy milyen teljesítményű (W) radiátort kell vásárolnunk.

Erre van egy egyszerű képlet, amit alkalmazhatunk. Könnyen megeshet, hogy túlméretezzük a radiátort, hiszen a szakember figyelembe veszi a szoba fekvését, a falak anyagát, vastagságát, hőszigetelését és a nyílászárók minőségét is, de még mindig jobbik eset, hiszen termosztatikus szelep felszerelésével könnyen szabályozhatjuk, hogy hány fok legyen a helyiségben.

A képlet a következő:

A x B x C x 60 = radiátor mérete (W)

Nézzünk erre egy példát:

A szobánk 6m x 4m, a belmagassága pedig 3m.

6 x 4 x 3 x 60 =  4.320W

Ezután megnézzük a megvásárolni kívánt radiátor teljesítmény táblázatában, hogy ehhez a teljesítményhez milyen nagyságú radiátor tartozik.

A radiátorokat többféle mélységben (sorban) készítik. Van 1, 2 és 3 soros. Általában a kétsoros radiátort használjuk, de ha kevés a helyünk, akkor ki tudjuk váltani a három sorossal.

A fenti példát tovább vezetve, egy Vogel & Noot radiátornál 20 °C-os helyiséghőmérséklettel és 75 °C-os előremenő vízhőmérsékletnél 22K 600/2400-es, vagy egy 33K 600/1400-as méretre lenne szükségünk.  

Honlapunkon ez a táblázat a KERESKEDELEM menüpont alatt a Vogel & Noot logora rákattintva letölthető, ahol még több információhoz juthatunk ezzel a témával kapcsolatban.

   

 

Szólj hozzá!

Címkék: radiátor méretezés radiátor csere

A bejegyzés trackback címe:

https://gaz-viz-futes.blog.hu/api/trackback/id/tr92821440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása